1987 - Josep Palomero Almela






El mantenidor de la reina fallera de Borriana de 1987, Maria del Carmen Marín González va ser el borrianenc Josep Palomero Almela. Nascut a Borriana al 1953, es llicenciat en Fílologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona (1976), ha segut catedràtic per oposició de Llengua i Literatura valencianes en l'institut Jaume I de Borriana. Actualment es vicepresident de l'Academia Valenciana de la Llengua.

Entre els anys 1987 i 1994 va ser cap del Servei d'Activitats Culturals i Educatives a Castelló de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciéncia, i entre el 1994 i 1995 fou director territorial de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.  De 1987 a 1995 va formar part de la corporació municipal de Borriana com a tinent d'alcalde i regidor de cultura.

En 1969, en combinación amb la revista parlada Mar y Huerto, el pare Manuel Ferrada Urios celebrava en arribar la primavera, al convent dels frares, la segona Festa de la Poesia. Aquell any causaren sensació els versos del jove Josep Manuel Palomero Almela, la incipient obra del qual emergia amb força entre els primers aprenents d'escriptor, quan les cançons dels Beatles irradiaven amb més força que mai missatges nous des de Liverpool arreu del món, i els estudiants de la Sorbona s'havien rebel.lat feia un any, com a nous romàntics de l'ideal, al barri Llatí de París.

Provient d'una popular família d'antigues generacions de tenders d'ultramarins, Palomero, ha publicat una pila de llibres de text, manuals de divulgació i de crítica literària, mitja dotzena de llibres de versos, una obra de teatre. Ha escrit guions per a documentals de televisió, ha fet traduccions, adaptacions, ha escrit llibres de contes infantils i un parell de novel·les. D’una d’elles es va realitzar una sèrie per a Televisió Espanyola titulada “El secreto de la porcelana”, protagonitzada per Nacho Duato, Sancho Gracia, Paulina Gálvez i Omero Antonutti.

Ha sigut mantenidor amb posterioritat de la reina fallera infantil de Borriana de 2009, Ana Tejedo Fuster. També ha participat com a mantenidor en diverses comissions falleres i en motiu de les festes patronals d'altres poblacions de la Comunitat Valenciana.

Gravació del discurs de Josep Palomero Almela




No hay comentarios:

Publicar un comentario