1996 - Manuel Tarancón Fandos






El mantenidor de la reina fallera de Borriana de 1996, va ser el borrianenc Manuel Tarancón Fandos. Nascut al 1954, es va llicenciar en Filosofia i Lletres, sent posteriorment funcionari de carrer al Ministeri de Treball i Seguretat Social.

Manolo Tarancón tenia una forta iniciativa política i al 1976, va formar part del Partit Democràtic Liberal que després s’integrà a l’UCD, sent Secretari provincial de Castelló d’aquest darrer partit. Participà en la redacció de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana com a membre de la direcció regional d’UCD. Fou tinent d’alcalde de l’ajuntament de Borriana entre 1979 i 1982, any que ingressà al Consell preautonòmic d’Enric Monsonís com Conseller d’Agricultura, Pesca i Alimentació, fins a 1983.

Al Partit Popular va ser regidor a l’Ajuntament de València, ostentant el càrrec de Tinent d’Alcalde al govern municipal de Rita Barberà, entre 1991 i 1995. Entre juliol del 1995 i gener del 1999, ocuparia la presidència de la Diputació Provincial de València, destacant com a importants llegats culturals a la institució la inauguració del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MUVIM) o la rehabilitació del monestir de Sant Miquel dels Reis (València) per a convertir-lo en seu de la Biblioteca Valenciana.

El 1999 és cridat pel president de la Generalitat Valenciana d’aleshores, Eduardo Zaplana, per a ocupar la cartera de la Conselleria d’Educació, Cultura i Ciència. A les eleccions de juny de 1999 aconsegueix l’acta de diputat a les Corts Valencianes pel PP, i continua la seua tasca a la conselleria fins juny de 2003. En aquesta etapa se’l reconeix per l’esforç per completar i millorar l’estructura educativa, mitjançant la construcció de centres escolars. També participà en la creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua o la Direcció General del Llibre.

Borriana, va atorgar la distinció d’or de la Ciutat a Manuel Tarancón Fandos, en mèrit de les seues tasques en defensa de la ciutat i dels seus ciutadans per als que qualsevol despatx institucional que va ocupar Manolo Tarancón sempre va estar obert.


Manuel Tarancón Fandos va morir el 10 de febrer de 2004 a l’edat de 49 anys, després d’una llarga malaltia, sent diputat a les Corts Valencianes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario